Uitleg Thermografie

WAT IS THERMOGRAFIE ?

Thermografie is een zeer veilige en snelle manier om uw paard volledig in beeld te brengen. Deze methode wordt gebruikt als aanvullend en/of pre diagnostisch onderzoek.

Met een ultragevoelige warmtebeeldcamera wordt het hele paard in beeld gebracht. Een paardenlichaam straalt warmte uit, de camera die bij thermografisch onderzoek wordt gebruikt, zet deze gemeten warmtestraling om in beeld. De verschillen in temperatuur (met de zogenaamde "hotspots" en "coldspots" ) geven een indicatie waar problemen zich bevinden. Op deze manier kunnen door middel van een juiste interpretatie van de infra rood opnamen verschillende stoornissen gelokaliseerd worden, Zo kunnen bijvoorbeeld artrose, ontstekingsreacties, blessures van pezen en ligamenten, wervelblokkades en de vaak hieruit voortvloeiende doorbloedingsproblemen gesignaleerd worden. Maar ook spijsverteringsproblemen zijn vaak goed te herkennen evenals rechtmatig of onrechtmatig gegeven injecties die vaak weken tevoren toegediend zijn.

Het onderzoek is totaal ongevaarlijk voor U en uw paard en wordt bij U op locatie uitgevoerd. Dus geen stress door het vervoer en een vreemde omgeving. Vriendelijk voor het paard en voor de portemonnee van de eigenaar want het is een relatief goedkoop onderzoek.

 

WERKWIJZE BIJ HET ONDERZOEK

Ter plaatse worden door mij minimaal 36 opnames van het paard gemaakt. Deze beelden worden ingeladen in een laptop en meteen met de eigenaar besproken. Meestal kunnen we dan al aardig wat vinden Na afloop worden door mij thuis de beelden opnieuw bekeken en in een rapportage gezet die U met mijn advies binnen 48 uur per mail thuisgestuurd krijgt. Met dit advies kunt U gericht verder.

 

*Thermografie geeft geen eind-diagnose, maar kan dienen om plaats en oorzaak van een probleem aan te tonen. Daardoor kan het verwijzen naar een therapeut-kliniek/specialist zeer gericht wat zowel tijd als geld bespaard.

 

WANNEER IS EEN THERMOGRAFISCH ONDERZOEK AAN TE RADEN?

  • - Bij onverklaarbare kreupelheden of een onregelmatige gang

  en/of veelvuldig struikelen.

  • - Gedragsproblematiek bijvoorbeeld staken of ander heftig verzet
  • - Verzet bij opzadelen /aansingelen
    • - Rij technische problemen (bijvoorbeeld buiging/stelling/ontspanning).
  • - Heftig slaan met de staart
  • - Bij vage klachten m.b.t. gezondheid van het paard
  • Als regulier r√∂ntgenologisch onderzoek geen uitkomst biedt

Ook wanneer uw paard langdurig en blessure heeft gehad is het va n belang een thermografie te laten uitvoeren. Een paard zal namelijk altijd de gevoelige plaats gaan compenseren zodat in een ander deel van het lichaam overbelasting kan ontstaan.

zijkantfoto.jpg

Zoek binnen de site